V mesecu avgustu smo pričeli z merjenjem obiska priljubljene pohodniške točke na Konjiški gori – Skale.

Na zožanem delu poti sta na vsaki strani nameščena merilnika, ki sta med seboj povezana z infrardečim žarkom. Planinci s hojo po planinski poti žarek prekinejo, števec pa zabeleži prehod. Števec beleži prehod v obe smeri – navzgor in navzdol.

Posamezniki lahko obisk spremljajo z registracijo na portalu PZS.TOURISMFLOWS.

Pridobljeni podatki bodo izboljšali razumevanje obiska v gorah (sezonskost, povezanost meteorologije in obiska, časovna obremenjenost lokacij ipd.) ter izhodišče za napovedi tokov obiskovalcev na lokaciji v prihodnje. Analiza stanja obiska planinskih poti je izhodišče za oblikovanje ukrepov s katerimi lahko učinkovito upravljamo tokove obiskovalcev v različnih časovnih oknih in obdobjih. Vse z namenom zagotavljanja varnosti planincev, ohranjanja narave in dediščine ter kakovostnega doživljanja gorskega sveta. 

Takšen pristop k razumevanju in upravljanju s planinsko infrastrukturo in planinskimi tokovi je v Sloveniji nov, celo na ravni EU.

Zavod za šport Slovenske Konjice je števec postavil v sklopu projekta INNATURE. Projekt je financiran v programu Erasmus+ ŠPORT in sloni na aktivnostih, ki spodbujajo gibanje v naravi.